Versenyképes Európai Ifjúság

A „Legjobb vagyok” Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft.” (“I Am the Best” Talent Mentoring Non-Profit Public Benefit Corporation) végrehajotta a Competitive European Youth (Versenyképes Európai Ifjúság) nemzetközi projektet,  amely az Európai Bizottság Erasmus+ KA2 anyagi támogatásával valósult meg azzal a céllal, hogy stratégiai kapcsolatokat hozzon létre az oktatás és tréning területén a fiatal korosztályban 2015 júniusától. A project időtartama 18 hónap, és négy európai ország vett részt rajta, amelyek a következők: Spanyolország, Magyarország, Ciprus és Litvánia- vezető partner.

A technológia- különösképpen az ICT- meghatározó szerepet játszik az európai fiatalok életében, meghatározza a szakmai és magánéletüket is. Az ICT- hez köthető munkák iránti kereslet is folyamatosan emelkedik Európában. Az ICT használatához szükséges képességek megszerzése fontos, nem csupán az informatika világában. Kutatások megállapították, hogy az európai állások nagyjából 90%-a követel meg legalább alapszintű informatikai ismereteket. A litván statszitikák azonban azt mutatják, hogy  a litván diplomások mindössze 15%-a választ ICT-hez kapcsolható karriert, és csupán a diákok 4,5%-a folytatja informatikai területen a tanulmányait a középiskola elvégzése után. A helyzet sok más európai országban is hasonló.

Az ICT képességek fejlesztése a nem- formális oktatás foglalatában bizonyítottan hatásos alternatíva és kiegészítés lehet a formális oktatásban az informatikai ismeretek bővítésére. A nem- formális ICT oktatás az elmúlt években fejlődésnek indult a rugalmassága, az igényközpontú megközelítése illetve a a formális oktatás kiegészítése miatt. Végezetül pedig a nem formális oktatásban szerzett ICT ismeretek bizonyítottan emelik a fiatalok versenyképességét a piacon.

Éppen ezért a projekt célja, hogy lehetőséget adjon a 14-18 éves korosztálynak, hogy olyan ismeretanyagot szerezzenek, amelyek a jövőbeli karrierjük kiépítésében segíti őket az ICT- hez köthető, illetve a nem-formális oktatás eszközeinek használatával.

A “kevert” program  az ICT-re fokuszálva magában foglalja az online kurzusok módszertanát, illetve a projektmenedzsmentet a projekt különleges igényei szerint alakítják ki. Erős hangsúlyt helyeznek a résztvevők képességeire,ezzel bátoríva őket az  ICT tudásanyag országaikban való közvetítésére.

A projekt Litvániában Rural Internet Access Points Association kap otthont. A nem állami és non-profit szervezetet, a Rural Internet Access Point Association-t olyan szakértők segítségével hozták létre, akik a fiatal/felnőtt oktatás területén dolgoztak már több mint 15 éve.  A szervezet célja az, hogy lehetőséget adjon a helyi lakosoknak és intézményeknek, hogy kiépítsék a modern és vibráló közösség alapjait az új információk és kommunikációs technológiák támogatásával, és az online források és az oktatás javuló minőségének terjesztésével. A RIAP és a Legjobb Vagyok mögött álló két másik projekt partner a CYPRUS ADULT EDUCATION ASSOCIATION (Ciprus) és a Fundación ESPLAI (Spanyolország).

A project ötlete

A mai világban a digitális képességek szükségletté nőtték ki magukat. A szakértők véleménye szerint azonban a legtöbb európai oktatási rendszer nem megfelelően reflektál erre a tényre. Az Európa Tanács felmérése szerint az iskoláskorú diákok 60%-a nem használja a modern technológiát a tantermekben. Sőt, a növekedő globális kereslet ellenére, amely az informatika és a kapcsolódó tudományágak érdekeit érinti, a specializációdás ténylegesen csökkenni kezdett.

Néhány faktor megmagyarázza ezt a csökkenést. Először is, van egy általános hiány az oktatás területén, amelyben az  ICT oktatási tartalom illeszkedni tud a gyakorlati használatba. Másodszor, amíg a változatos tanulási környezet, motiváció és rugalmasság fontossága jelentős az új generációban, a kortárs formális oktatási környezet egyikbe sem illik bele. Végül, de nem utolsó sorban egy meglehetősen tartós szereotípia az, hogy az informatika csak a férfiaknak való, és a „kockák”, akik a saját fantáziavilágukban élnek,ellehetetlenítik az olyan lányok munkáját, akik ICT-hez köthető karriet terveznek maguknak.

A project céljai

Annak reményében, hogy együttműköddéssel csökkentsék a fenti problémát, a Rural Internet Access Point Association a spanyol, ciprusi és magyar (“I Am The Best” Talent Mentoring Non-Profit Public Benefit Corporation) partnereivel együtt jelenleg a Versenyképes Európai Ifjúság projektet hajtja végre, amelyet az Erasmus+ támogat. A project célja, hogy lehetőséget teremtsen 14-18 éves fiataloknak, hogy olyan ismeretanyagot szerezzenek, amelyek a jövőbeli karrierjük kiépítésében segíti őket az ICT- hez köthető, illetve a nem-formális oktatás eszközeinek használatával.

A project eseményei és tevékenységei

A partnerek első találkozója idén augusztus 4-5-én került megrendezésre Cipruson.

“Az európai országok közül négy partner vet részt ezen a fontos találkozón. A multinacionális projekt sok részletében, többek között a kivitelezésben és koordinációban sikerült közös nevezőre jutnunk”- mondta Laura Grineviciute, projektmenedzser.

Ráadásul az ICT használat elméleti és gyakorlati tapasztalatainak megosztása mellett a projekt végrehajtási stratégiáját is megvitatták a találkozón. A partnerek megállapodtak abban, hogy a tanterv és a módszertan és fejlesztése, illetve a kevert tanulási módszer és az ICT használati lehetőségénekfelajánlása különösen fontos.

Megállapodás született abban, hogy a tananyagot nem csak az informatikai ismeretek képzik, hanem olyan szociális képességek fejlesztése is, amelyek lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy a témákban felmerülő problémákban megvitassák a saját nézőpontjaikat is. A látásmódjuk beleépül az informatikai projektbe és a projektmenedzsmentbe, a végleges kivitelezési mód kialakítása során.

Tréning ifjúsági nagykövetek számára Barcelonában

A Fiatalok továbbképzésének  céljai Spanyolországban

  • Annak elősegítése, hogy a fiatal vezetők pályafutását az informatika is elősegítse;
  • Hogy az ifjúsági nagykövetek és ifjúsági munkások szorosan együttműködjenek;
  • A kevert módszerű YOUth Create IT Projekt bemutatása;
  • az eddigi ismeretek erősítése és a résztvevől digitális eszközök használati képességének fejleszése összekapcsolva a ICT és projektmenedzsment ismeretek szerzésével;
  • a résztvevők megtanítása arra, hogyan használják, illetve hogyan tanítsanak más fiatalokat a YOUth Create IT Projekt segítségével.

A továbbképzés 2016. 06.20-24. között kerül megrendetésre Barcelonában, Spanyolországban a projekt egyik partnere, a Fundacion Espai által. A Litvániából, Ciprusról, Magyarországról és Spanyolországból érkező  ifjúsági nagykövetek és ifjúsági munkások egy fiataloknak szóló továbbképzésen vesznek részt.

Tekintsd meg galériánkat!