Blog

Szoknya vagy nadrág

Szoknya vagy nadrág?

Beszélgetés a nemek szerepéről a tanácsadói szakmában

2014. november 26.-án 17 órától a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Egyéni Fejlesztők, Segítők és Tehetséggondozók Szakmai Osztálya és a „Legjobb vagyok” Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft.  kerekasztal beszélgetésre hívta meg az érdeklődőket. A téma: van-e különbség a tanácsadásban a férfi és a női tanácsadók között.

A vitaindítót két, fiatal kora ellenére nagy tapasztalattal bíró coach, tréner tartotta. Czinke Anita a tevékenységét a „Legjobb vagyok” kötelékében végzi, Dr. Király Zsolt egyetemi oktató, és a Tehetségek Akadémiájának társalapítója és koordinátora.

Az estet Hintya András a Szakmai Osztály alelnöke nyitotta meg, a beszélgetés moderátora Agócs Magda volt. Mind a ketten önkéntesként a „Legjobb vagyok” csapatát erősítik.

A „vitaindítók” egyet értettek abba, hogy ügyfeleik között férfiak és nők ugyanúgy képviselik magukat, és nem okoz problémát a sikeres munka egyik nem képviselőjével sem. Véleményük szerint a sikerességhez sokkal inkább van szükség a közös hang megtalálásához, aminek elsősorban a felek személyisége a meghatározó.

A családias hangulatú összejövetelen nyílt és őszinte hangvételű diskurzus bontakozott ki. Érdekes tény, hogy bár a rendezvény egyik alap kérdése a „Hová tűntek a férfi tanácsadók?”, a résztvevők közt túlsúlyban voltak a férfiak. A megszólalók többsége nem tanácsadóként vagy coachként mutatkozott be, hanem az élet számos területéről érkeztek, volt köztük menedzser, pedagógus és mérnök is. Az est folyamán személyes élményeiket, tapasztalataikat is megosztották a jelenlévőkkel.

A beszélgetés gyorsan túllépett a rendezvény alap témáján, és a női és férfi szerepek változásáról és állandóságáról folytatódott. Vélemények ütköztek például azzal kapcsolatban, hogy a nemi szerepek meghatározása és megélése mennyiben függ az emberek társadalmi státuszától és szocioökonómiai helyzetétől; vagy mikor, miért, és kihez fordulnak segítségért az emberek; a gyengeség, illetve az erő megnyilvánulása-e az, ha a problémáink megoldásához külső segítséget veszünk igénybe.

A tanácsadó személyével kapcsolatban a hozzászólások megerősítették, hogy a tanácsadásban nem elsődleges szempont az, hogy milyen neműek a felek. Sokkal fontosabb az, hogy tudnak-e összhangot teremteni és együttműködő légkört kialakítani maguk körül.

info_1qn28ptq
Szoknya vagy nadrág? Beszélgetés a nemek szerepéről a tanácsadói szakmában 2014. november 26.-án 17 órától a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Egyéni Fejlesztők, Segítők ...
0 Comment

Leave a Comment