Zsűrik

Szakmai zsűritagok

Írás kategóriában

Kemény Zsófi, író:

21 éves pszichológia szakos egyetemi hallgató. 14 évesen lépett fel először közönség előtt a saját dalaival (és a nővéréjivel), 16 évesen nyerte az első országos költőversenyt, 17 éves kora óta slammel rendszeresen, 19 évesen írta az első regényét (Én még sosem, Tilos az Á Kiadó), 20 éves korában jelent meg az első verseskötete (Nyílt láng használata, Libri Kiadó). A napjai kétharmadát olvasással és írással tölti, de csak kényszer hatása alatt nevezi magát írónak, pláne költőnek. Introvertált és konfliktuskerülő, éppen zsűrinek való.

https://www.facebook.com/kemenyzsofislam

Kubiszyn Viktor, író, újságíró:

Megjelent könyvei:

Filmflesskönyv (2011)

Drognapló (2011)

Foglaltház (2013)

Oroszrulett (2015)

Audiovizuális kategóriában

Szilágyi Fanni, operatőr, rendező:

Operatőrként végzett, mester diplomamunkáját pedig idén készíti filmrendező szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kamaszkor vége című alkotása tavaly elnyerte a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál magyar fődíját, amit többek között a Torontói- és New York-ba a Hamptons International Film Festival programjában is levetítettek. Fehér Farkas című rövidfilmje szintén nemzetközileg ismert (International Festival of Documentary and Short Film of Bilbao ZINEBI). Zsűriként nem csak a mozgófilmek kiválasztásában tud segíteni, hiszen elsőként fotográfia szakon végezett a Kaposvári Művészeti Egyetemen.

Hunyad Ákos, felelős hírszerkesztő:

18 éves kora óta mikrofon előtt ül, tudja, mit jelent fiatalon elhivatottnak lenni. Több országos rádióban is dolgozott már, most reggelente több mint 2 millióan hallják a hangját a ClassFm-en. Hisz abban, hogy a világot azok formálják, akik felelősséggel nyúlnak olyan témákhoz, amik aztán felnyitják az emberek szemét. A jó téma azonban nem elég, ha nem talál értő fülekre. “Azt a pályamunkát fogom választani, amelyik bár amatőr alkotó munkája, mégis profi előadásmódjával ragadja meg a figyelmet. A kékbálna éneke a vízben több száz kilométerre is elhallatszik, neki nincs szüksége mikrofonra. Milyen egyszerű lenne az élet egy beszélő kékbálnával! Csak nehéz neki akváriumot venni. Hajrá!”

Digitális képalkotás kategóriában

Vajda Viktor, utómunka producer:

2008-ban végzett a Budapesti Szolgáltató- és Kézműipari Szakiskolában, fotós szakon. Szabadúszóként, autodidakta módon kezdett el foglalkozni a mozgóképpel, videózással is, eleinte vágóként, kompozitorként. Ma az Umbrella Kreatív Műhely tagja, reklámfilmek, videó klipek, nagyjátékfilmek előkészítésében, de elsősorban utómunkálataiban vesz részt, mint producer és supervisor. Emellett TV- és internetes reklámokat, vírusvideókat rendez. Legkedvesebb munkája az Állami Operaháznak készített image film, amit 2013 és 2014-ben is ők készítettek. A fotózás mára – néhány kivételtől eltekintve – csak hobbi és szerelem maradt.

www.umbrella.tv

www.duplav.com

Boros Mátyás, képzőművész, grafikus:

Képzőművész, grafikus a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán érettségizett. Utána az Ars Hungarica Művészeti Szakközépiskolában tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán diplomázott. Egyetemi évei alatt egy szemesztert pedig Stuttgartban (StaatlicheAkademie der BildendeKünste Stuttgart) töltött. Az önálló és csoportos (hazai és külföldi) kiállításokon való részvétel mellett a tervező grafika több területén is aktív. Ezek közül számára a legkedvesebb az illusztráció. Két könyvet is illusztrált. Az utóbbi időben rendszeresen tart művészeti, kreatív foglalkozásokat gyerekeknek a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgàlat 2. sz. Befogadó Otthonában és a Ludwig Múzeumban. A közelmúltban pedig több érdekes közösségi projektben vett részt. (CSET szoba interaktív filmklub, Art Moments fesztivál, Szöveg köz).

https://www.facebook.com/Boros-M%C3%A1ty%C3%A1s-450260891681727/

Beszélgetés tehetségtől, sikerről és a pályázatról

Miben látod a tehetséget? Mitől tehetséges valaki?

Kemény Zsófi:A tehetség szó, azt hiszem, annyit jelent, hogy valaki nyitott szemmel jár a világban, gondolkodik a dolgokon, érez dolgokat, többek között annak a szükségét, hogy a gondolatait és az érzéseit kifejezze. Aki tehetséges, az ezerféle módon próbálja megfogalmazni azt a valamit, amit úgy érzi, meg kell fogalmaznia. És aki nagyon tehetséges, annak sikerül is.

Kubiszyn Viktor: A tehetség vagy van, vagy nincs, az nem az ember döntése. De az már igen, hogy mit kezd vele, fejleszti-e, ápolja-e, belefektet e munkát abba, hogy a tehetség kibontakozhasson. A tehetség számomra valamiféle készség, érzékenység, egy olyan ajándék, amit használni kell.

Szilágyi Fanni: Ha valaki ösztönösen rátapint olyan dolgokra, amikre érdemes. Mi érdemes? Minden. Na ezzel nem segítettem… Nem hiszem, hogy én a megmondhatója vagyok annak, hogy mitől tehetséges valaki. Létezik az a megfoghatatlan  lélekdarab, amitől valami  gondolatokat ébreszt. Tehát akkor az a plusz adalék lenne a tehetség, amitől valami valamilyen. Szerintem valahonnan onnan jön, ahonnan a lelkesedés. Úgyhogy lelkesedjen mindenki, és jó lesz.

Hunyad Ákos: A tehetség önmagában kevés. Munkám során rengeteg tehetségesnek mondott emberrel találkozom, szerintem ha megkérdezném őket, osztanák a véleményem. A tehetség édes teher. Dolgozni kell vele, dolgozni kell érte, hiszen csak akkor beszélhetünk igazi tehetségről, ha ezt mások is észreveszik.  Az igazgyöngyöt is fel kell hozni a tenger fenekéről, különben senki sem tudna róla, hogy létezik. Ezért is kell kihasználni minden lehetőséget arra, hogy megmutassuk magunkat.

Boros Mátyás: Ha azt veszem alapul, hogy léteznek mindenféle, bárki számára elérhető eszközök, akkor a tehetség, illetve a tehetséges ember valami olyan minőséget képes ezekkel létrehozni, amit más nem.A legszerencsésebb, ha az ember időben rájön arra, mihez van adottsága, és ehhez milyen kellékek szükségesek, egy hangszer, kőműveskanál, vagy görkorcsolya, esetleg ceruza, netán egy fakanál…

Vajda Viktor: Szerintem a legfontosabb, hogy az ember elhívatott legyen. Nyilván elengedhetetlen, hogy legyen érzéke ahhoz, amit csinál, vagy átlagon felüli képességei, de mindez a tudatosság és elhivatottság nélkül még kevés lesz. Szeretem, ha valaki folyton gondolkodik, tervez, elképzel, alakít vagy elkészít. Ha belekerül a flow-ba. Összefoglalva tehát, szerintem a tehetséges ember az, aki felismeri, hogy valamihez érzéke van, és ebbe boldogan időt és energiát fektet.

A tehetségen kívül mi kell a sikerhez?

K. Zs.:Meló és szerencse. Meg hogy az ember lehetőleg őrizze meg az agya épségét.

K.V.: A siker számomra az, ha valódi érték jön létre. A tehetségen túl ehhez befektetett idő, alázat, munka, csalódás és újrakezdés, önvizsgálat, kitartás, önismeret és számtalan egyéb készség szükséges. Azt gondolom a legfontosabb azonban talán annak elfogadása, hogy nem sikerülhet mindig minden úgy, ahogy elterveztük, és mindig képesek legyünk továbblépni.

Sz.F.: Szorgalom és szerencse.

H. Á.: Szerencse, meg néhány őszinte jóbarát.

B.M.: Ilyesmire szerintem nincs recept. A tétlen tehetség olyan mintha nem is lenne. Hasznos, ha az ember igyekszik fejleszteni az adottságait. Tudom, közhelyes, de azt hiszem, ami elengedhetetlen az a rászánt idő és a folyamatos tanulás, tájékozódás, amihez kell egyfajta nyitottság, játékosság. Persze jól jön a kitartás és a jó együttállások is.

V.V.: Önbizalom, lehetőleg minél több támogatás, nem feltétlen csak anyagi oldalról, kitartás, ismeretség, jó marketing érzékek és jó nagy adag szerencse.

Mi ragadja meg a figyelmed, nyeri el a tetszésed? Mi fogja eldönteni, hogyan választasz a pályaművek közül?

K.Zs.:A pályaművekben zsűriként a bátorságot fogom keresni, mindenféle értelemben.

K.V.: A szöveg ereje.

Sz. F.: Az őszinteség. Nem kell erőlködni az újszerűségre, de nagyon jó, ha valaki rálel.

H.Á.:Naponta körülbelül 100 cikken rágom át magam, újságot olvasok, videókat nézek, zenét hallgatok, és a telefonom nyomkodom. Nem vagyok ezzel egyedül, elképesztő mennyiségű információból kell mindenkinek kiszűrnie azt, ami a magáé. Ha megvan a megfelelő közönség, akkor azt hiszem a legjobb tanács az, hogy minden másodpercnek szólnia kell valamiről, hordoznia azt az üzenetet, amit az alkotó át akar adni. Nekem is ez a fontos, ha tehát valaki képes röviden, érthetően, és frappánsan megfogalmazni a mondanivalóját, akkor nálam biztosan eléri a célját.

B.M.: A nem szokványos dolgok érdekelnek.

V.V.: Én azt szeretném látni, hogy az alkotók bátran használják az eszközeiket, ne akarják feltétlen beskatulyázni magukat vagy művüket. Nem feltétlen kell formabontónak lennie, szeretném érezni, látni azt, amit üzenni akarnak egy-egy alkotással.

 

A ’Legjobb vagyok Tehetségmentoráló Nonprofit Kft, kuratóriumi zsűritagjai

Írás kategóriában

Lányi Pál:

Gépész- és gazdasági mérnök, kisvállalkozási szakértő. Korábban nagyvállalatoknál beruházói létesítményi mérnök, majd marketing csoportvezető volt, később információs központban, szolgáltatási kutatóintézetben, vezető továbbképzésben dolgozott. Gazdaságfejlesztési kutatóként több mint negyedszázada foglalkozik elmélyülten a KKV területtel, annak működési feltételeivel, támogatási igényeivel, fejlesztési lehetőségeivel. Két főiskolán és a Corvinus Egyetemen oktat pályázati és projektmenedzsment ismereteket. Két fontos területen lát el jószolgálat keretében felügyelő bizottsági tisztséget: tehetség-mentorizáció és klaszter-innováció szervezeteinél.

Audiovizuális kategóriában

Hintya András:

2010 óta dolgozik önkéntesként a ’Legjobb vagyok’ Tehetségmentoráló szervezetben. Kezdetben sok területen vállalt feladatokat, pl. weboldal fejlesztés, marketing, IT. 2013 elejétől a nemzetközi partnerkapcsolatokkal, pályázatírással és a pályázatok menedzsmentjével foglalkozik. 2013 tavaszán részt vett Grúziában, Tbilisi-ben egy egyhetes képzésen a SALTO Youthin Action program keretében, majd ősszel ugyanennek a programnak a keretében egy pályázatíró képzésen Párizsban. Ezek jó alkalmak voltak fejleszteni a képességeit.

Digitális képalkotás kategóriában

Urbán Gábor:

Gépészmérnök, minőségügyi tanácsadó és auditor. Mérnökként energetikai beruházások előkészítésével és megvalósításának ellenőrzésével foglalkozik. A műszaki ellenőri feladatot számára az tesz még izgalmasabbá, hogy a kivitelező és a megbízó között állva a legtöbb esetben nem csak műszaki kérdéseket kell megoldani. Minőségügyi tanácsadó és auditorként elsősorban olyan kis létszámú cégekkel foglalkozik, ahol jelentősége van annak, hogy egy-egy munkatárs ki is valójában. Szereti az új kihívásokat, problémákat megoldani és ezzel másoknak is segíteni.

 

Beszélgetés tehetségtől, sikerről és a pályázatról

Miben látod a tehetséget? Mitől tehetséges valaki?

Lányi Pál: A kiemelkedő képességekben és az átlagostól eltérő látásmódban. Motiváló többlet-adottság a hit, hogy szerényebb eszközök, akár akadályok esetén is át fog törni a tálentum eredményes hasznosítására.

Hintya András: Ha valaki egy vagy több dolgot sokkal jobban képes csinálni, mint az átlag lakosság. Az emberek mindig kiemelt figyelmet és tiszteletet adnak annak, aki nagyon jól vezet autót, ír, zongorázik, főz, szónokol, vállalkozik, tanít.

Urbán Gábor: A tehetség az egyfajta képesség, a nagyon nagyfokú koncentrálás képessége. Koncentrálás egyvalamire, látni azt az egy valamit több oldalról, közelről és távolról egyaránt, és meglátni benne azt, amit csak kevesen. A tehetséghez kell az, hogy valaki bátran keressen, kísérletezzen, és ebben örömét lelje.

A tehetségen kívül mi kell a sikerhez?

L.P.: Nagy kitartás annak érdekében, hogy ne kallódjon el. Szükséges önfölismerés és erős mentori támogatás ahhoz, hogy meg tudja élni a tehetségét, továbbá akarat arra, hogy hasznosítani is kívánja eredményeit.

H.A.: Sok órát és napot kell tanulni, gyakorolni, kérdezni, másoktól ihletet, bátorítást kapni.

U.G.: Kitartás és helyes értékítélet. Sok-sok munka, gyakorlás és nem utolsó sorban jó értelemben vett kapcsolatépítési képesség.

Mi ragadja meg a figyelmed, nyeri el a tetszésed? Mi fogja eldönteni, hogyan választasz a pályaművek közül?

L.P.: A versekben keresem a szenvedély kendőzetlenebb előtörését. Ha klasszikus, akkor a verstani metrikai szabályok betartását, szabadabb felfogás esetén épp a ritka aszimmetriákat, excentrikus megoldásokat. Epikus alkotásnál a feszültségteremtés erejét díjazom, az alakok hitelességének megteremtését, a miliő választékos megrajzolását. Fontosnak tartom, hogy kitűnjön, hogyan éli meg ifjúsága gondjait, problémáinak megoldása tükröződjön a műben. Pontokkal honorálom az újszerűséget, a váratlan témák felbukkanását.

H. A.: Engem az olyan alkotások vonzanak, amelyek nemcsak jók, de eredetiek, az újdonság varázsával hatnak. Kifejezetten tetszik, ha elsőre meghökkent. Ugyanakkor nagyon tetszik, ha valaki „profi”. Számomra ez azt jelenti, hogy a munka világszínvonalú, a ma elérhető, vagy akár már a holnap technikájával készül, tökéletességre törekszik. Minden ember egyedi. A pályaműve is legyen egyedi.

 

U.G.: Izgalmas képi világ és végeredményben pozitív érzés azok a jegyek, amelyeket ha láttatni tud az alkotó, nálam nyert ügye van.

info_1qn28ptq
Szakmai zsűritagok Írás kategóriában Kemény Zsófi, író: 21 éves pszichológia szakos egyetemi hallgató. 14 évesen lépett fel először közönség előtt a saját dalaival (és a nővéréjivel), 16 évesen nyerte az első ...
0 Comment

Leave a Comment